Page 16 - Katalog
P. 16
BESİN TAKVİYESİ
Antioksidan
Nedir?
Serbest radikaller son yörüngesinde eşlenmemiş
elektron içeren yüksek reaktiviteli molekül ya da
gruplardır. Kararsız yapılarından dolayı, kararlı yapıya
geçme eğilimindedirler. Endojen ve ekzojen kaynaklı
olarak oluşurlar. Endojen kaynaklı en çok mitokondride
üretilir. Canlı hücrelerde enzim reaksiyonları, solunum ve
otooksidasyon gibi hücresel reaksiyonlar sırasında
görülebilir. Ekzojen kaynaklı ise UV ışınları, X-rays,
gamma ışınları, mikrodalga ışınları, sigara duman, alkol,
sigara kullanımı, radyasyon, kimyasal
maddelere maruziyet, yoğun egzersiz, stres ve kimyasal
maddelerdir. Serbet radikallerin artmasıyla birlikte
lipitler, protein ve nükleik asitlerin yapısında bozulmalar Uzm. Ecz. Hülya SİNAN AYDIN
meydana gelmektedir (Karabulut ve Gülay, 2016).
Oksidatif hasar meydana geldiğinde ve zamanla arttığında ateroskleroz, diyabet, alzheimer, koroner
kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur (Aydemir ve Sarı, 2009).
Antioksidan Nedir ?
Antioksidanlar canlı hücrelerde var olan lipit, protein, karbonhidrat ve DNA gibi okside olabilen
bileşiklerin oksidasyonunu önleyerek serbest radikalleri temizleyen ve oksidatif hasarı engelleyen
ya da geciktiren ajanlardır. Bu olaya da antioksidan savunma denir (Çavdar ve ark. , 1997).
Antioksidanların Etki Mekanizması
1. Toplayıcı etki
2. Bastırıcı etki
3. Zincir kırıcı etki
4. Onarıcı etki
5. Hücresel kinaz kayıplarını önleme
6. Enzimatik etki (Aydemir ve Sarı, 2009)
Hayatını mutlu şekilde Serbest radikaller eksik Antioksidanlar onlara
devam ettiren sağlıklı kalan elektronunu kendilerinden bir elektron
bir hücre tamamlamak için sağlam vererek sağlam hücrelere
hücrelere sataşır. bulaşmasını önler.